My Life...begins with my Journey

my Life...my Journey..my History.. as a Human Being...i'm not a Perfectionist.. every step I have made has Defined who I am..

My Sponsor

Assalammualaikum wbt.

Bismillah. 

Artikel penuh sila klik gambar di atas

Isu kenaikan harga rumah nampaknya tidak akan berakhir. Semakin lama semakin rancak kenaikan harga nya. Pelbagai pandangan dan desakan dari pelbagai pihak agar pihak yang berkaitan dapat menangani isu kenaikan harga rumah ini. Namun ianya bagai kan angin lalu yang tiada perubahan malahan makin meningkat kenaikan harganya. Bagi yang telah memiliki rumah sendiri dan masih di dalam proses membayar bulanan anda seharusnya bersyukur berpeluang memilik rumah sendiri walaupun masih berhutang dengan pihak bank. Bagaimana pula mereka yang baru sahaja ingin memiliki rumah sendiri sebagai rumah pertama? 

Harga tawaran rumah di kawasan bandar tidak perlu kita pertikaikan ketidak masuk akal nya harga tersebut memandang kan peningkatan permintaan rumah tapi penawaran yang makin berkurang. Bagaimana pula harga di pinggir bandar yang mula mengalami kenaikan harga yang tidak munasabah ini? Terdetik juga di hati ini, berapakah gaji sebulan yang memboleh kan mereka memiliki rumah sendiri? Apabila saya bertanya kepada mereka yang baru sahaja ingin membeli rumah, gaji mereka suami isteri dalam lingkungan RM 5 ribu belum tentu dapat membeli rumah yang berharga RM 300 ribu. Jadi saya bertanya lagi berapa harga rumah yang melayakkan kalian membeli nya? Mereka jawab dalam lingkungan RM 250 ribu. Namun melihat kan keadaan sekarang ni adakah lagi pembinaan bagi rumah di bawah RM 300 ribu? 

Antara beberapa isu yang di kait kan dengan harga rumah adalah : 
- kenaikan harga barang mentah yang sukar di kawal 
- peningkatan permintaan rumah berbanding penawaran tanah yg bakal di bangunkan 
- kenaikan harga tanah bagi membangunkan perumahan 
- kerakusan pemaju yang ingin mengaut keuntungan berlipat kali ganda 
- spekulator juga memainkan peranan dalam kenaikan harga rumah 

Di bawah ini adalah jadual cadangan pembelian hartanah mengikut kemampuan yang saya peroleh dari page FB Bank Negara

Kalian boleh juga membaca maklumat lain di link link di bawah ini mengenai isu kenaikan harga rumah 

 **Mereka yang sebut kan di atas adalah di katakan mereka yang berpendapatan sederhana. Bagaimana pula dengan mereka yang berpendapatan rendah? Apakah paras yang boleh di katakan perbendapatan rendah? Adakah di bawah RM 3 Ribu di katakan berpendapatan rendah? Kasih dan kasihan pada mereka ini. Saya terbayangkan hanya mereka yang memiliki kemampuan dan di dalam kategori mereka yang berpendapatan tinggi sahaja mampu dan layak duduk di kawasan bandar. Betul kan tanggapan saya andai saya silap ;)

.

4 lovely reply:

salam,

tak ada yg salah nya dgn tanggapan tu...mmg betul, hanya yg berpendapatan tinggi saja yg mampu duk kat bandar...sbb tu saya beli umah jauh dr bandar..sbb yg tu je yg termampu.. :)

Salam k.fisa..
Lama rasanya nyepi kan..saya ni fb tak aktif sgt pun..hehe

Betul..harga umah skang da tak logik.ya g kaya je mampu miliki semua rumah yang besar selesa.kita yang sederhana,umah tak besar mana,tapi nak tanggung harga yang tinggi.

Working Mom sekarang ni rumah yang jauh dari bandar mula mendapat perhatian mereka yang tidak berkemampuan untuk membeli rumah di bandar kerana harga yang di tawarkan adalah sangat murah berbanding harga di bandar :)

Salam Ashra...

Ha'ah dear lama betul tak intai di sini :)

Isu mengenai harga rumah ni macam tiada perhentiannya kan...asyik lah dok meningkat je harga nya...macam tiada tindakan apa2 je dari pihak yang berkenaan...