My Life...begins with my Journey

my Life...my Journey..my History.. as a Human Being...i'm not a Perfectionist.. every step I have made has Defined who I am..

My Sponsor


sumber pic di sini...

merisik khabar ker merisik orang ni...hehehe entry ni aku khususkan kepada proses merisik anak dara orang...ahakss siapakah yang merisik ni...siapa yang kena risik...hehehe sudah terang lagi bersuluh konpem bukan aku yang dirisik dan bukan juga aku pergi merisik...entry ni aku wat sebab adik aku bakal melalui proses merisik...actually dia dah kenal pun pihak sebelah 'sana'..p di sebabkan ayah aku ni memegang kuat adat melayu so kena laaa melalui proses ni..

sebenarnya merisik ni merupakan langkah pertama dalam adat istiadat masyarakat melayu sebelum sebuah majlis perkahwinan di langsungkan..namun ketika ini ada di kalangan kita yang tidak lagi melalui proses merisik ni...termasuk lah diri ku ini...hehehe...maklumla sesi perkenalan telah berlaku terlebih awal jadi proses merisik tak perlu la di laksanakan (walaupun ayah agak marah sebab aku tak ikut adat ni)...sebenarnya proses merisik ni di lakukan agar pihak lelaki dapat memastikan bahawa perempuan yang ingin di kahwini bukan kepunyaan orang lain...

seharusnya proses merisik ini di laksanakan andainya pasangan yang ingin berkahwin tidak mengenali antara satu sama lain...selalunya proses merisik ni di laksanakan oleh wakil keluarga pihak lelaki sendiri...ketika ini sebentuk cincin akan di berikan kepada perempuan yang dirisik sebagai tanda setuju...akhir sekali kedua-dua belah pihak akan berbincang untuk menetapkan tarikh peminangan yang akan di adakan sebelum perkahwinan itu di langsungkan...6 lovely reply:

hehehe.. baca ni, teringat kenangan waktu di risik... padahal, memang dah tau tak ada yang punya, si dia nak juga merisik.. ikut adat katanya.. :P

hehe.. lady kawin itu hari sangat simple.. MIL datang jumpa parents lady sekali jer, next visit terus langsung ekekke.. takde bertunang merisik etc..
:)

uiksss bagus betul c dia ikut adat yer sya...hehehe kenangan lama mengusik jiwa kan...;)

Lady lagi advance tak de bertunang langsung ekk...hehehe fisa cuma skip adat merisik p sbnarnya kalau boleh nak gak terus langsung p ayah dah bising...;)

salam Fisa
merisik ni memang adat yang indah
kan..kayanya orang kita dengan budi bahasa.

yup betul2...semalam selesai dah adat merisik...t fisa citer kat entry baru yer...;)