My Life...begins with my Journey

my Life...my Journey..my History.. as a Human Being...i'm not a Perfectionist.. every step I have made has Defined who I am..

My Sponsor

Assalammualaikum wbt....

Siapa di antara korang ni yang tiada kad kredit sila angkat mouse korang ekk...hehehe siapa yang ada kad kredit sila baca tips penggunaan kad kredit...*aku dengan rela hatinya mengangkat mouse aku...:p


Tips penggunaan kad kredit ni aku ambil dari sini...
  • Jangan guna kad kredit sekiranya anda tidak mampu untuk membayar balik hutang
  • Bayar sebelum tarikh akhir pembayaran untuk mengelakkan caj pembayaran lewat
  • Jelaskan bayaran sepenuhnya untuk mengelakkan daripada di kenakan faedah
  • Menggunakan kad krdit sebagai langkah penyelesaian terakhir
  • Had kan bilangan kad kredit mengikut keperluan dan kemampuan
  • Guna kan debit berbanding kad kredit sebagai instrument bayaran
  • Berdisiplin ketika menggunakan kad kredit kerana anda seumpama memperolehi wang tunai.
oh ya sure korang tertanya kenapa aku tiada kad kredit kan...hehehe orang kata la kan (bukan aku kata tau..) orang yang ada bisness sendiri ni kena ada kad kredit...eh ye ke..? ermmm bagi aku yang bisness bukan jual beli barang rasanya tak perlu ada kot...bukan apa kadang-kadang kita ni selalu sangat lupa bila dah bershopping ni kan...terutamanya orang yang macam aku ni la kan...so aku prefer lagi kad debit..sah-sah aku guna duit sendiri kan...kalau kad kredit ni kad hutang makanya ada lah caj di sana-sini..unless kita bayar ikut time frame dia kan...so tak dak kena bayar lebih...

oh ya ini pandangan aku tau...memandangkan aku ni pun bukannya jenis yang travelling ke...or jenis yang bershopping online ke...TETAPI pada mereka yang suka travelling dan juga bershopping online sure memerlukan kad kredit betul tak..? ermmm apa kata pengguna kad kredit yang lain...? boleh tak korang nyata kan kenapa korang menggunakan kad kredit...

aku paling takut dengan kad kredit tau...bukan apa takut aku terlebih guna kalau aku ada...hehehe aku ni rambang mata kalau dah ada duit dalam tangan...pasal tu aku menghadkan bershopping tu...